Strona: I Konferencja (1996) / Konferencja "Flawonoidy i ich zastosowanie"

I Konferencja (1996)

W dniach 24-25.05.1996 r. na Wydziale Chemicznym Politechniki Rzeszowskiej odbyła się I Konferencja " Flawonoidy i ich zastosowanie" o charakterze interdyscyplinarnym, w której wzięło udział ponad 40 uczestników (chemików, farmaceutów, farmakologów, botaników, lekarzy) z całej Polski. Były reprezentowane wyższe uczelnie i placówki PAN z następujących ośrodków: Gdańska, Krakowa, Łodzi, Olsztyna, Rzeszowa, Szczecina, Warszawy, Wrocławia i Zabrza.

Wygłoszono 15 referatów, w których dominowały dwa podstawowe zagadnienia:

  • wydzielanie, otrzymywanie i badanie właściwości oraz zastosowanie flawonoidów występujących w przyrodzie, np. jako immunomodulatorów, antyutleniaczy i in.,
  • synteza pochodnych flawonoidów i ich kompleksów z jonami metali, nie występujących w stanie naturalnym ale posiadających niezwykle ważne i cenne z praktycznego punktu widzenia właściwości umożliwiające wykorzystanie ich jako odtrutki na metale ciężkie - ołów, kadm, rtęć oraz fluor, nośniki mikroelementów do organizmów żywych - magnez, żelazo, preparaty o właściwościach bakteriobójczych i in.

Organizatorem I Konferencji była Katedra Chemii Nieorganicznej i Analitycznej Wydziału Chemicznego Politechniki Rzeszowskiej oraz Rzeszowski Oddział Polskiego Towarzystwa Chemicznego. Na czele Komitetu Organizacyjnego stanął prof. Stanisław Kopacz, a przewodniczącą Komitetu Naukowego była prof. Maria Kopacz. W skład Komitetu Naukowego weszła prof. Alfreda Graczyk z WAT w Warszawie oraz prof. Wojciech Cisowski z AM w Gdańsku.

Po obradach odbyła się dyskusja "okrągłego stołu", na której podsumowano wyniki I Konferencji. Wszystkie referaty i wystąpienia zostały opublikowane przez Oficynę Wydawniczą Politechniki Rzeszowskiej. Konferencja zakończyła się zwiedzaniem Zamku w Łańcucie przez jej uczestników.

Pliki do pobrania

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję