Strona: V Konferencja (2004) / Konferencja "Flawonoidy i ich zastosowanie"

V Konferencja (2004)

W dniach 27-29.05.2004 r. w Boguchwale k. Rzeszowa odbyła się V Ogólnopolska Konferencja "Flawonoidy i ich zastosowanie" z udziałem gości zagranicznych.
W konferencji uczestniczyło ponad 50 osób a jej organizatorem była Katedra Chemii Nieorganicznej i Analitycznej Wydziału Chemicznego Politechniki Rzeszowskiej wraz z Rzeszowskim Oddziałem Polskiego Towarzystwa Chemicznego.
Przewodniczącym Komitetu Organizacyjnego był prof. Stanisław Kopacz z Politechniki Rzeszowskiej, natomiast przewodniczącą Komitetu Naukowego była dr hab. Maria Kopacz, prof. PRz.
Konferencja obejmowała zagadnienia związane z występowaniem, wydzielaniem i właściwościami naturalnych bioflawonoidów - barwników roślinnych występujących we wszystkich roślinach oraz ich niektórych pochodnych sulfonowych nie występujących w przyrodzie ale bardzo dobrze rozpuszczalnych w wodzie, co ułatwia ich zastosowanie, szczególnie w lecznictwie i przemyśle spożywczym.
Prace zaprezentowane na Konferencji obejmowały następujące zagadnienia:

  • występowanie, wydzielanie, identyfikacja i fizykochemiczne badania bioflawonoidów występujących w roślinach,
  • zastosowanie bioflawonoidów w lecznictwie i przemyśle spożywczym,
  • synteza i fizykochemiczne właściwości sulfonowych pochodnych bioflawonoidów nie występujących w przyrodzie i ich zastosowanie,
  • związki kompleksowe bioflawonoidów i ich pochodnych z jonami metali.

Na zakończenie obrad odbyła się długa i ożywiona dyskusja, podczas której podsumowano wyniki konferencji i ustalono, że VI Ogólnopolska Konferencja "Flawonoidy i ich zastosowanie" odbędzie się w maju 2006 roku, a jej organizatorem będzie Katedra Chemii Nieorganicznej i Analitycznej Wydziału Chemicznego Politechniki Rzeszowskiej wraz z Rzeszowskim Oddziałem Polskiego Towarzystwa Chemicznego.

Pliki do pobrania

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję